неділю, 25 листопада 2012 р.



Ришард Капусцінський про Голодомор в Україні




"Сталін у цей час сушив собі голову десятками справ. Передовсім керував акцією виморення голодом десяти міьйонів чоловік в Україні. Виморити голодом десять мільйонів людей при тогочасному стані техніки було завданням не з легких. Тоді ще не придумали газових камер, не придумали зброї масового знищення. Факти кажуть, що хід цієї акції був предметом особливого зацікавлення вождя. Сталін був людиною підозріливою, нікому не довіряв, сам читав донесення з України., картав нерозторопних, віддавав нові розпорядження й декрети, а на це, напевно, йшло багато часу й нервів." 
"У той же час генеральний секретар пильнував за амбітним планом будівництва комплексу таборів - чимале завдання у такій велетенській країні, тим паче, якщо взяти до уваги важкий клімат, величезні транспортні труднощі й відсутність будь-яких будівельних матеріалів..." 

"Пригадаймо собі дату, бо вона важлива: червень 1933. Це один з тих місяців, коли поля й дороги України встелені десятками тисяч трупів людей, померлих від голоду, і зовсім нерідкісними стали випадки, коли обезумілі від голоду жінки , котрі вже не усвідомлювали, що роблять, з'їдали васних дітей. З голоду вмирають , зрештою, на той час не тільки в Україні. Вмирають і на Поволжі, і Сибіру, на Уралі й над Білим морем."

"Люди їдять тут швидко, рухи в них різкі,заковтують усе за хвилину. Я кілька разів приходив до барів перший, але завжди виходив останній. Ті, що прийшли після мене, поїли і давно вже пішли. Я не знаю, наскільки тут діє так глибоко закодований у колективній пам'яті привид голоду, який постійно повертається, підсвідомий старх, що, може, завтра вже не буде чого їсти."  
"В Україні десять мільйонів селян гине від голоду. Але померли ще не всі. Чмсленні юрби "куркулів" та інших "ворогів народу" можна було би вислати на Колиму, але каменем спотикання став транспорт. У Владівосток веде тільки одна залізнична лінія, лише кілька кораблів курсує звідти до порту в Магадан. Саме цим шляхом, 25 років без перерви, триває перевезення живих людських скелетів з усієї Імперії до Магадана."

к20 Капусцінський Р.Імперія. - К.: Темпора, 2012.

Немає коментарів:

Дописати коментар